Enneagram Type 5 – de Analist

Enneagram Type 5 – de Analist – is een nadenkend type. Hij heeft de neiging om op afstand de situatie eerst grondig te analyseren voordat hij in actie komt. Enneagram Type 5 – de Analist – wil eerst precies weten hoe een en ander in elkaar zit voordat er daadwerkelijk stappen kunnen worden ondernomen..

Deze kennis komt vooral uit onpersoonlijke bronnen: boeken, films, het internet. Enneagram Type 5 – de Analist – prefereert het om dingen zelf uit te zoeken. Hierdoor is Enneagram Type 5 – de Analist – in hoge mate individualistisch. Hij is vooral met zichzelf begaan.

De reden dat Enneagram Type 5 – de Analist – zich op deze manier gedraagt is dat hij bang is om zijn persoonlijke vrijheid te verliezen. Het aangaan van persoonlijke relaties ziet Enneagram Type 5 – de Analist – vooral als een beperking. Een gevaar iets van jezelf te verliezen dat in de meeste gevallen vermeden dient te worden.

Enneagram Type 5 – de Analist en emoties

Diezelfde angst is er ook in de beroepskeuze. Enneagram Type 5 – de Analist – laat zich niet verleiden door materiele welgesteldheid, en geeft de voorkeur aan een individualistisch beroep. Toch is Enneagram Type 5 – de Analist – niet de kille wetenschapper welk plaatje zo makkelijk op hem te leggen is. Door zijn plaats in het Enneagram is er ook een sterke artistieke invloed.

Onder de oppervlakte van Enneagram Type 5 – de Analist , blijkt dan ook een zeer gevoelig iemand te liggen. En het is deze emotie, die voor Enneagram Type 5 – de Analist – redelijk ver lijkt te liggen, waarmee Enneagram Type 5 – de Analist – verder kan. In die gevoeligheid begrijpt Enneagram Type 5 – de Analist – dat je tegen alle logica in goed voelen (met een ander) toch ook zijn mooie kanten heeft. En vanuit die realisatie kan Enneagram Type 5 – de Analist – tot actie komen om zo de eeuwigdurende analyse te doorbreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *