Enneagram Type 6 – de Loyalist

In dit Enneagram interview komen we Enneagram Type 6 – de Loyalist – tegen. Enneagram Type 6 – de Loyalist – zo zullen we zien wikt en weegt omdat hij bang is om fouten te maken. Dit komt vaak over als twijfel en besluiteloosheid, maar in werkelijkheid is het een veel uitgebreidere beslissingsstrategie dan de meeste van ons gebruiken.

Een kenmerk van Enneagram Type 6 – de Loyalist – is dat hij a) erg op kennis is gericht, b) het hem dan vooral om sociale kennis gaat, dat wil zeggen ervaringsverhalen, c) dat hij vaak bij verschillende mensen te rade gaat, d) maar uiteindelijk wel zijn eigen plan maakt dat e) vaak de vorm aanneemt van een logisch model.

Dit patroon is uniek voor Enneagram Type 6 – de Loyalist – want geen enkel ander type volgt dit patroon. Vaak wordt Enneagram Type 6 – de Loyalist – wanneer mensen met dit patroon geconfronteerd worden verweten dat ze heel veel vragen en tegelijkertijd twijfelen en moeilijk tot beslissingen kunnen komen. Maar er zit iets anders achter. Wat er plaatsvindt is dat Enneagram Type 6 – de Loyalist – bang is om fouten te maken omdat wat er op fouten vaak volgt grote risico’s zijn, inclusief risico’s voor de gezondheid van het lichaam van Enneagram Type 6 – de Loyalist . Daarom wikt en weegt Enneagram Type 6 – de Loyalist – heel zorgvuldig terwijl hij bezig is her en der informatie van allerlei mensen in te winnen. Enneagram Type 6 – de Loyalist – is heel kritisch, skeptisch en af en toe cynisch en heel moeilijk te beinvloeden, omdat hij aan de hand van al die informatie uiteindelijk zijn eigen plan trekt. Alleen kan dat proces soms wel negen maanden duren, waardoor andere mensen die slechts een deel van dit proces zien zich afvragen waarom het toch zo lang duurt voordat er iets besloten wordt.

Enneagram Type 6 – de Loyalist en angst

Enneagram Type 6 – de Loyalist – is evenals Enneagram Type 5 – de Analist – een nadenkend type. Bang om dingen verkeerd te doen, twijfelt hij lang voordat hij tot actie komt. Waar Enneagram Type 5 – de Analist- echter de boeken in duikt, zal Enneagram Type 6 – de Loyalist – juist andere mensen vragen wat zij zouden doen. Uiteindelijk trekt Enneagram Type 6 – de Loyalist – echter wel zijn eigen conclusies.

Dit nadenken komt voort uit het concrete gevaar dat Enneagram Type 6 – de Loyalist – om zich heen ziet en voelt. Hij kijkt altijd goed waar de nooduitgang is en hoe hij zichzelf snel in veiligheid kan brengen. Enneagram Type 6 – de Loyalist – is iemand die vriendelijk overkomt en ook, na enige twijfel, zijn vriendschap voor lange tijd geeft. Wat daar echter achter steekt, is weer de angst van Enneagram Type 6 – de Loyalist. Hij denkt dat je maar beter vrienden kan maken, dan vijanden.

Om de wereld veilig te maken, wil Enneagram Type 6 – de Loyalist – deze vatten in een model. Elke situatie of probleem wordt een stuk makkelijker als er een bepaald schema ontdekt wordt. Maar dit is precies de valkuil van Enneagram Type 6 – de Loyalist. Door te veel te focussen op de gedachten en de gedachtewereld, mist Enneagram Type 6 – de Loyalist – het onderliggende gevoel. Veel beter is het om met de juiste NLP technieken dit gevoel veilig te stellen. Op die manier vindt Enneagram Type 6 – de Loyalist – de kracht om de wereld tegemoet te treden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *