Enneagram Type 2 – de Helper

In Nederland is Licensed NLP Master Trainer Joost van der Leij waarschijnlijk het beste in het uitzoeken van mensen hun Enneagram Type. De reden hiervan is dat hij veel geduld betracht voordat hij tot een goede keuze komt. Daarnaast heeft hij in de afgelopen tien jaar krachtige vragen heb ontwikkeld die de verschillen tussen de Enneagram Types duidelijk maken. Alleen de vragen stellen is een ding, minstens zo belangrijk is om goed te kijken en te luisteren naar wat de ander zegt en doet. Vandaar de combinatie met Neuro-Linguistisch Programmeren (NLP) ook zo goed werkt. Met NLP leer je beter kijken en luisteren. Daarmee herken je iemands Enneagram Type het beste. Om het je gemakkelijk te maken de verschillende Enneagram Types te herkennen, heeft Licensed NLP Master Trainer Joost van der Leij een serie video’s gemaakt waarin je ziet hoe een bepaald Enneagram Type reageert op deze vragen. Deze keer is Enneagram Type 2 – de Helper – aan de beurt.

Enneagram Type 2 – de Helper – is een trots iemand. Ondanks dat Enneagram Type 2 – de Helper – vaak een slecht eigenbeeld heeft, is hij toch vaak te trots om aan te geven dat er dingen niet goed gaan. Enneagram Type 2 – de Helper – heeft een sterke behoefte aan liefde en aandacht. Hij is er zich dan ook zeer wel van bewust wat anderen in de omgeving van hem denken.

Enneagram Type 2 – de Helper – is ervan overtuigd dat wanneer hij of zij een ander helpt en bijstaat, dat die ander daarom van Enneagram Type 2 – de Helper – gaat houden. Vandaar dat Enneagram Type 2 – de Helper – altijd klaarstaat om te helpen. Maar niet tot in het oneindige. Wanneer iemand stelselmatig geen aandacht en liefde teruggeeft, komt degene in de zogenaamde “Out” groep terecht. Zolang iemand in de “In” groep zit, is geen moeite Enneagram Type 2 – de Helper – te veel. Maar zit je in de “Out” groep dan kun je wat Enneagram Type 2 – de Helper – betreft letterlijk doodvallen.

Enneagram Type 2 – de Helper en de ander

Doordat Enneagram Type 2 – de Helper – zich zo bewust is van het oordeel van de ander, is hij vooral met zijn image bezig. Uiterlijk is belangrijk. Goede baan. Verleidelijk. Desalniettemin kent Enneagram Type 2 – de Helper – momenten van grote emotionele opvliegers. Als vanuit het niets kan hij dan een huilbui opzetten. Even gemakkelijk kan er later ook weer gelachen worden.

Toch is het goed wanneer Enneagram Type 2 – de Helper – minder mensen gaat helpen en juist meer controle krijgt over de eigen emotionele buien. Zodat op die manier Enneagram Type 2 – de Helper – ontdekt dat het toch vooral belangrijk is om te leren dat je zelf de bron bent van je goed voelen en je niet goed voelen. Hierdoor vermindert Enneagram Type 2 – de Helper – de afhankelijkheid van anderen en wordt het minder belangrijk hoe zij over hem denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *