Enneagram Type 1 – de Perfectionist

Veel mensen denken dat zij een perfectionist zijn, maar blijken vaak dat toch niet te zijn. Enneagram Type 1 – de Perfectionist – is namelijk nog veel perfectionistischer dan de meeste andere mensen zich kunnen voorstellen. Enneagram Type 1 – de Perfectionist – moet alles zelf doen. Hij ziet hoe mooi iets had kunnen zijn en is dan eigenlijk meteen teleurgesteld dat het in werkelijkheid veel minder mooi is. En dan wordt de echte Perfectionist boos. Eerst boos op zichzelf, maar daarna ook al snel boos op zijn omgeving.

Het cruciale punt is dus dat Enneagram Type 1 – de Perfectionist – teleurgesteld raakt. Het had zo mooi kunnen zijn, maar het bleek allemaal anders te lopen. Zoals altijd. En Enneagram Type 1 – de Perfectionist – geeft hierbij dan vooral zichzelf de schuld. Had hij het maar zelf gedaan dan was het misschien allemaal wel goed gekomen. In ieder geval een stuk beter dan wanneer anderen het hebben gedaan.

Hoe meer Enneagram Type 1 – de Perfectionist – hier over nadenkt, hoe kwader hij wordt. Maar ja, Enneagram Type 1 – de Perfectionist – vindt dat je wel netjes en beschaafd moet blijven volgens de geldende normen van de maatschappij. En dus kropt hij het nog maar even op. Op die manier ontstaat er een snelkookpan van woede in Enneagram Type 1 – de Perfectionist. Elke keer komt er weer een druppel bij, totdat de emmer overloopt. En hoewel Enneagram Type 1 – de Perfectionist – dan nog bozer is op zichzelf, uit hij die woede vooral op anderen. Zij hebben immers van alles en nog wat verkeerd gedaan.

Enneagram Type 1 – de Perfectionist – en anderen

De omgeving schrikt nogal eens van Enneagram Type 1 – de Perfectionist . Enneagram Type 1 – de Perfectionist – zelf denkt dat hij slechts rustig en kalm vertelt wat iemand verkeerd heeft gedaan. Maar voor de omstanders lijkt het meer of de derde wereldoorlog is uitgebroken. Enneagram Type 1 – de Perfectionist – onderschat zijn eigen agressie.

Gelukkig ontdekt Enneagram Type 1 – de Perfectionist – onder die druk, meer wat hij of zij nu zelf wil. In plaats dat er van alles moet, blijkt Enneagram Type 1 – de Perfectionist – toch ook dingen te willen. Die worden vooral duidelijk tijdens een ruzie moment. Pas dan vallen de puzzelstukjes in elkaar en komen de gevoelens naar voren.

Dan wordt het Enneagram Type 1 – de Perfectionist – duidelijk dat het toch wel heel belangrijk is om ook leuke dingen te doen. Feestjes, leuke dingen doen, samen zijn met je partner. Daar vindt Enneagram Type 1 – de Perfectionist – zijn rust. En vanuit die rust, kan Enneagram Type 1 – de Perfectionist – dan beginnen te leren hoe dingen echt perfect gedaan kunnen worden: met een goed gevoel een acht halen, in plaats van steeds de tien te moeten halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *