Het brein van de leider

Net zoals jij en ik een verschillend lichaamstype hebben, zo hebben jij en ik waarschijnlijk ook een ander breintype. Een breintype is niets meer en niets minder dan het aangeboren netwerk diep in je brein waar de leermachine zit die ervoor zorgt dat wij tijdens ons leven gedrag aanleren. De neurowetenschapper Jaak Panksepp heeft laten zien dat deze leermachine bestaat uit zeven primaire emoties. Deze emoties zijn sterk verbonden met wat we in ons leven willen en wat we juist willen vermijden. Omdat we vooral datgene doen waarmee we krijgen wat we willen, zorgen kleine verschillen zo diep in ons brein voor grote verschillen qua gedrag. Dit leidt tot negen verschillende breintypen.

Op het vlak van leiderschap betekent dit dat er negen verschillende leiders zijn. Wanneer je dan kijkt naar het gedrag van leiders, dan zie je dat er steeds allerlei hypes rondgaan over hoe een leider zich zou moeten gedragen. Als je deze hypes goed analyseert, dan blijkt het steeds te gaan om het gedrag van één de negen leiderstypen. Dat is de soort leider die op dat moment populair is. Dat is fijn voor leiders die het bijbehorende breintype hebben, maar voor de andere acht leiderstypen is dit even slikken. Zij worden opeens gevraagd om tegen hun eigen natuur in te gaan.

In Het Brein van de Leider worden deze negen verschillende leiders in detail uitgelicht. Elke vorm van leiderschap heeft zo zijn voordelen en zijn nadelen. Alle nadelen zijn vermijdbaar. Kortom, elke vorm van leiderschap kan een goede vorm van leiderschap zijn, zelfs in tijden dat die specifieke vorm van leiderschap niet populair is.

In Het Brein van de Leider wordt voor elke leider in detail uitgewerkt hoe hij omgaat met de zeven primaire emoties van Jaak Panksepp en wat zijn score op een Cybernetic Big Five Theory test betekent voor zijn vorm van leiderschap. Op die manier wordt elke leider zich bewust van die vorm van leiderschap die het beste bij zijn natuur past, leert hij hoe hij de nadelen van zijn breintype kan vermijden en hoe hij de voordelen kan uitvergroten. Met andere woorden: met Het Brein van de Leider kan elke leider succes hebben terwijl hij of zij zichzelf blijft.

19 juni 2024: boekpresentatie Het Brein van de Leider

Zoals altijd organiseren we een speciale boekpresentatie. Tijdens de boekpresentatie van Het Brein van de Leider op woensdagmiddag, ga ik dieper in op elk van de negen vormen van leiderschap. Jij bent van harte welkom om mee te doen met deze boekpresentatie. Uiteraard ontvang je dan een gesigneerd exemplaar van het boek, maar die middag leer je ook veel over wat voor soort leider jij zelf bent.

  • Trainer: Licensed NLP Master Trainer & VU-university certified OBM trainer/coach Joost van der Leij
  • Aantal dagen: 1
  • Data: 19 juni 2024
  • Tijden: 14 tot 17 uur
  • Locatie: Breintraining coöperatie, Binderij 7-L, 1185 ZH Amstelveen
  • Tarief: 40 euro inc. 9% BTW
  • Alle deelnemers krijgen Het Brein van de Leider er gratis bij!
  • Kosteloos annuleren per email tot 24 uur van tevoren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *